När första versionen av EPiServer 7 släpptes för ca 1 år sedan var jag ganska neggig över redaktörsarbetet. Detta eftersom jag ansåg att jag som van och aktiv redaktör fick ett omständligare verktyg. I och med version 7.5 vill jag nu ge en stor klapp på axeln till och gänget på EPiServer, för saker och ting blir bättre och bättre. Det är stort fokus på redaktörsarbetet med stora och små förbättringar och det gillar jag!

Layouthantering

Block var ju något som introducerades i EPiServer 7 och konceptet som helhet gillar jag verkligen. Det har jag skrivit om i tidigare inlägg. Blocken lägger över makten till redaktören som på ett enklare sätt kan styra vad som ska finnas på en sida och inte, utan att för den skull behöva ha 30 mallar att välja på. I det första versionerna har det inte varit helt lätt att kravställa blockens beteende i olika ytor. Vad ska hända med utseendet om man har en, två eller tre block i bredd? Detta har krånglat till det, vilket tyvärr ofta lett till att lösningen inte blivit så bra som den skulle kunna blivit.

I EPiServer 7.5 har man nu lagt in layouthantering vilket är riktigt bra. Som redaktör i Alloy-exemplet kan jag exempelvis välja om ett block ska visas automatiskt, smal, bred eller över hela bredden. Det innebär i praktiken att jag i en yta kan välja att ha två block där det ena visas som smal och det andra som bred. De behöver alltså inte vara lika bredd som de vanligtvis var tidigare, då automatiskt layout användes. Jag kan också bestämma mig för att ha tre block på hel bredd och då lägger de sig över och under varandra. Det var inte så enkelt tidigare, då man normalt kodade in vad som skulle hända när man hade X block i en och samma yta.

Nu har jag skrivit om det när det gäller block, men det kan även handla om andra typ av layoutval som man vill att redaktören ska kunna göra. Ska man kunna välja på att ha en grön, röd eller rosa bakgrund på ett element så kan man ha det som val istället. Finns alltså inga direkt begränsningar. Detta är riktigt bra när man tänker utifrån avancerade redaktörer som vi ha frihet att jobba med innehåll utan att det krävs en utvecklare för allt.

Block i Episerver

Men tänk på att detta ställer till det i kravställningen också. Vilka format ska man kunna välja på? Vilka ska kunna göra detta? Klarar alla era redaktörer av att använda detta på rätt sätt? Fler möjligheter är generellt bra, men om er webbplats inte byggs efter att ni ska kunna välja har ni ingen nytta av det. Tänk efter från början med andra ord!

Nu vet vi vad ska vi skriva i vilket fält

Ett problem som har varit i vissa lösningar med EPiServer 7 har varit att veta vilket fält som är vilket. Vi jobbar i det så kallade På sidan-redigering och om sidan har flera textfält har det inte alltid varit helt enkelt att veta vilket fält som är vilket, speciellt om de legat nära varandra. Det är nu ett minne blott. Genom att peka på fältet med musen så visas fältets namn.

Fältnamn i episerver

På sidan-redigering är på riktigt

Redan från första versionerna av EPiServer 7 så har vi generellt jobbat med innehåll direkt i sidan. Jag har tidigare haft åsikter om att funktionen var lite “halv” eftersom jag förflyttades till en panel som kom ut till höger och där var fältet som jag skulle skriva i/redigera. I EPiServer 7.5 är det borta och På sidan-redigering är på riktigt. Klickar jag i ett brödtext-fält som är en editor, visas knapparna ovanför rutan och jag skriver direkt i rutan. I vissa fall kommer panelen fortfarande ut, men åtminstone inte i textfält.

brödtextfält i episerver

Skapa block snabbare

Många har upplevt det lite krångligt med att hantera block. De ser ofta inget behov av att ha samma block på flera platser (vilket jag ser stor nytta av) och därför har det varit omständligt att blocket har sparats på en plats och att man sedan ska dra in den på rätt plats. Nu kan du skapa block direkt från den ytan som du vill placera den i. Du klickar på texten Skapa ett nytt block och väljer mall. Fyller blocket med innehåll och klickar på Skapa och blocket placeras i sidan. Snabbt och enkelt!

skapa block

Du kan även dra block direkt till brödtextfältet, precis som du tidigare kunnat göra med bilder. Personligen ser jag inte så stor nytta av det. Man kan ju få text att flöda runt ett block, om det eventuellt är det man vill uppnå. Svårt med kravställningen bara, ska vi har blockytor eller behöver vi bara ett stort brödtextfält?

verktygsrad i brödtextfält

Länksamlingar

Jag har länge ondgjort mig över det hemska klickande som vi redaktörer utsatts för när vi ska skapa en lista av länkar. Vill vi har full frihet att styra våra länkar har vi ofta blivit hänvisade till en egenskapstyp som varit standard i EPiServer sedan version 5 eller liknande. Se bild nedan från EPiServer 6. När man varit tvungen att använda den i EPiServer 7 har den varit än värre. Hur många klick som helst för att gör en enkel länk.

länksamling

I 7.5 kan man dra och släppa sidor från trädet in i ett fält istället. Väl i fältet kan man med dra och släppa för att byta plats på alternativen. Vill man skapa en ny länk, kan man göra det direkt från sidan och då visas en ny länkdialog som jag gillar. Spontant är den nya dialogen snabbare att lära sig.

ny länksamling

Alla saker hanteras lika

Det som är en av de största förändringarna i 7.5 är att allt innehåll hanteras på samma sätt. Då tänker man spontant, har det inte alltid varit så? Nej, sidor har varit en sak, filer en annan, bilder en tredje, produkter en fjärde osv. Generellt är det här riktigt bra för oss som redaktörer då vi inte behöver lära oss olika sätt att hantera innehåll. Det innebär också att allt som du har kunnat göra med en sida kan du nu göra med exempelvis bilder. Exempelvis schemalägga, personalisera osv. Eftersom allt är innehållstyper så kan vi nu också styra vem som ska få skapa vad, i form av block, bilder, filmer osv. precis som vi tidigare har gjort med sidtyper. Hur bra som helst, men det krävs lite tankearbete för att få det att rulla smidigt.

Jag blev faktiskt mest glad över att filer och block delar struktur. Det är ett problem när man kommer till redaktionella processer att saker och ting måste struktureras för att hittas. I EPiServer 7 skulle vi skapa en struktur för trädet, en för block och en i filhanteraren. Ett ganska onödigt och tidskrävande arbete. I 7.5 delar block och media struktur, vilket förenklar arbetet både i uppbyggnaden och i att lära nya redaktörer.

Nytt är också att man i lösningar som har flera webbplatser i samma kan bestämma om man ska dela block och media mellan webbplatserna eller om de endast ska vara tillgängliga för enskilda webbplatser. Det kallas lokala mappar som bara är tillgängliga för den webbplatsen. Det kan liknas lite vid Sidans katalog (numer För följande sida) som bara är tillgänglig för den specifika sidan.

struktur block och media

 

Filhanteraren ett minne blott

Filhanteraren finns inte längre och personligen ser jag ingen förlust med det. I 7.5 hanterar vi all typ av media på samma sätt som vi hanterar andra saker. Det blir innehåll i en databas istället för filer på disk. Det ger oss större möjligheter att lägga på och använda meta-data kopplat till vår media på ett mycket enklare sätt. Det har man kunnat göra tidigare också, men extremt få har gjort det, vilket skapat krångligt redaktörsarbete.

Min absolut favorit med det nya sättet är att du kan dra och släppa filer till mappar om du vill flytta dem.

Nu kan vi exempelvis lägga alt-texten till bilden som ett fält i sidan och slippa att skriva in den varje gång bilden används. Varför inte lägga på meta-data som bildtext, fotograf osv. Vi kan använda en Content Area för att skapa ett bildspel, snabbt och enkelt. Bra dra och släppa in bilderna i sidan. Filmer kan släppas direkt i blockytan och man behöver inte först göra ett block av filmen för att kunna använda den. Massor av spännande fördelar med andra ord.

filhanteraren

Allt som du kunna göra tidigare som exempelvis, dra och släppa för att ladda upp, redigera bilder, flytta, kopiera, ta bort osv. kan du fortfarande göra. Bara fördelar vad med det nya vad jag kan se så här långt.

Ska ni uppgradera?

Spontant så ska alla så snabbt som möjligt uppgradera, den här versionen ger så mycket mer värde för pengarna. Men när ni uppgraderar så behöver ni tänka efter, så att ni bara gör det. Det innebär en del nya moment för redaktörerna, framförallt när det gäller, block, bilder, dokument och filmer. Men även en ny länkdialog kan ställa till det för vissa redaktörer. Ni måste se till att redaktörerna är med på tåget och får se de stora fördelarna med den nya versionen och hur det ska göra de snabbare. För att inte tala om vad det innebär för er som jobbar med stora globala webbplatser där stödet för språkhantering har ändrats en del. Men det får det bli en egen bloggpost o.

Rent tekniskt så kräver det en del också, läs gärna mer om det i Ted & Gustafs blogg.