Reagerar du på att språkfel och brutna länkar ibland verkar ha smugit sig in i sajter som i övrigt verkar välskötta? I stora organisationer äger och jobbar ofta många redaktörer från olika enheter med en och samma webb. Därför kan den där manuella överblicken kännas näst intill omöjlig att få. Samtidigt ökar hela tiden kraven på både tillgänglighet och kvalitet.

Kvalitetssäkra din webbplats

Att kvalitetssäkra webbplatsen innebär för oss att se över de där småfelen som ändå har stor betydelse för användaren. Det gäller exempelvis att göra något åt innehåll med lågt läsbarhetsvärde, att se över sidstruktur och faktiskt skriva de där metabeskrivningarna. Hos många av våra kunder har vi manuellt gått in på varje sida för att kontrollera exempelvis metadata och brutna länkar.

Även Google belönar webbplatser med innehåll som är väl underhållet. Du slipper med andra ord att riskera en sämre ranking sökmotorer.

Hur kvalitetssäkrar man?

Många webbredaktioner har varken tid eller resurser för att manuellt kontrollera alla sidor på webben, även om ambitionen finns. Dessutom är det lätt att missa exempelvis brutna länkar. Ofta kan besökare rapportera fel och brister, men det är naturligtvis bättre att åtgärda fel och problem innan någon besökare upptäcker dem.

För att kvalitetssäkra din webbplats behöver du troligen någon typ av verktyg som hjälper dig med jobbet. Det finns en mängd olika verktyg på marknaden. Beroende på din verksamhet och dina mål kan det räcka med ett enklare verktyg, eller kanske behövas ett mer avancerat. Det viktiga är att du hittar rätt verktyg för just era förutsättningar och behov.

7minds använder Siteimprove

För att kunna ge våra kunder en bra översikt använder vi oss av Siteimprove. Verktyget kan ge den där översikten över innehållet som många organisationer och företag idag saknar.

Exempelvis kan ett läsbarhetsvärde som bygger på LIX tas fram. Det talar i sin tur om vilka sidor som behöver förbättras med avseende på läsbarhet.

Siteimprove kan:

  • Hitta sidor med trasiga länkar
  • Identifiera stavfel
  • Få ett läsbarhetsvärde på sidorna
  • Göra en SEO-översikt
  • Få en översikt av trafiken

Med hjälp av verktyget kan även grundläggande sökmotoroptimering göras. Sådant som försämrar resultatet i sökmotorer identifieras. Det gäller metabeskrivningar och sidstruktur som inte gynnar en bra placering i sökmotorer.

Vill du ha hjälp med en kvalitetssäkring?

Läs mer om: Hur vi kan hjälpa dig med Kvalitetssäkring

Fler inlägg på bloggen att läsa:

Hur vet vi när vår webb är bra?

Hitta rätt med effektkarta

Fem beslut som underlättar ditt innehållsarbete

Åtgärder som förbättrar SEO, konvertering och kundnöjdhet – samtidigt

4 åtgärder som tar dig uppåt hos Google