När jag läser artiklar på webben som består av en massa text så tänker jag ofta att vad skönt det vore med en bild eller två som ger mig en chans att uppleva texten på ett sätt till, genom att se det som det skrivs om. Att skapa bildspel i Episerver CMS som standard är oftast inget som gör en redaktör varken snabb eller glad. Jag vill därför dela med mig av ett riktigt smart sätt att skapa bildspel på som jag fått förmånen att lära ut i några av de webbplatser jag utbildat i. Ni ska veta att funktionen har fått stående ovationer hos redaktören när jag har utbildat dem. Håller du med?

Jag laddar upp tre bilder till filhanteraren och drar och släpper dem från filhanteraren in fältet Bilder i mallen Bildspel.

  Bildspel1

När bilderna är på plats kan jag på ett enkelt sätt sortera dem genom att ta tag i var och en av dem och dra och släppa den på den platsen jag vill att den ska visas på. Bildtext och information om vem som tagit bilden går bra att ange när bilden ligger på plats genom att välja redigera ikonen vid vald bild.

Bildspel3

Jag kan också ställa in lite inställningar för bildspelet om hur fort bilderna ska växla, med vilken hastighet bilden ska visas m.m. Fullständig makt till mig som är redaktör!

Se mitt resultat! Mina tre bilder i ett vacker bildspel i toppen på en sida, men bildtext och fotograf som jag skapar både snabbt och effektivt. I den här lösningen kan jag också enkelt återanvända ett bildspel så jag kan ha samma på flera ställen om jag vill.

Bildspel2

Vad säger du, visst var det lätt att skapa ett bildspel?